Szívbarát étrend

A szívbarát étrend főbb elemei:

  • Őrizze meg, szükség esetén csökkentse a testsúlyát! Ennek érdekében naponta többször (4-5 alkalommal) egyen, egyszerre kisebb adagokat!
  • Az étrendje nagyobb része friss és szezonális alapanyagokból álljon! A tányér fele zöldséget és/vagy gyümölcsöt tartalmazzon!
  • Egyen naponta többször, lehetőleg minden étkezéshez friss zöldséget és/vagy gyümölcsöt! A friss, nyers hiányában a mélyfagyasztott változatok is bátran fogyaszthatók.
  • Csökkentse a cukorral édesített élelmiszerek, ételek és italok mennyiségét! Vásárlás előtt tájékozódjon az élelmiszercímkéről a termék összetételéről, cukortartalmáról! Válassza a kevesebb cukorral vagy cukor nélkül készült terméket!
  • Kevés vagy kevesebb zsiradékot használjon a főzéshez, sütéshez! Kerülje a bő olajban sült (rántott, panírozott) ételeket! Válassza a zsírszegény(ebb) ételeket, ételkészítési módokat (főzés, párolás, tepsiben, sütőzacskóban, cserépedényben sütés)!
  • Fogyasszon sovány, csökkentett zsírtartalmú tejterméket (például zsírszegény joghurtot vagy sajtot)!
  • Mérsékelje a sózást! A túlzott mértékű sózás helyett használjon friss vagy szárított zöldfűszereket! Vásárlás előtt tájékozódjon az élelmiszercímkéről a termék összetételéről, sótartalmáról! Válassza a kevesebb sóval vagy só nélkül készült terméket!
  • Egyen hetente többször teljes kiőrlésű gabonát (például kenyeret vagy durumlisztből készült tésztát)! A barna rizst válassza a fehér rizs helyett!
  • A hüvelyesek (például fehérbab, vörösbab, lencse, vöröslencse, sárgaborsó, csicseriborsó) se maradjanak le a tányérról! Leves, főzelék, szendvicskrém, saláta is készíthető belőlük.
  • Vörös húsokat (például sertést, marhát) legfeljebb heti egyszer egyen! Ételkészítéskor, fogyasztás előtt távolítsa el a húsok bőrét és a látható zsírtartalmát!
  • Rendszeresen (heti 2-3 alkalommal) kerüljön a tányérra tengeri hal!
  • A nem sózott (natúr) olajos magvakról se feledkezzen meg! Az egyszeri adag ne legyen több, mint egy zárt marék!
  • A szomjúságát elsősorban vízzel oltsa, de ne csak akkor igya, amikor szomjas! Férfiaknak 2,5 liter, nőknek 2 liter az általánosan javasolt napi folyadékszükséglet a megivott és az élelmiszerekkel, ételekkel együtt elfogyasztott mennyiséggel együtt számolva. 
  • A desszert főként friss gyümölcs legyen! Időnként néhány kocka minőségi étcsokoládé is jótékony hatással bír.
  • A kávéfogyasztás is megengedett, de ne vigye túlzásba sem (napi 2-3 csésze beleférhet).
  • Alkalomszerűen 1 pohár jó minőségű, száraz vörösbor megengedett, de fontos, hogy étkezés közben igya meg! A likőrök és az égetett szeszek kerülendők.
     
Mit tehet még?

Csökkentenie kell a naponta elfogyasztott energiamennyiséget. Óvatosan a gyors fogyással! A súlycsökkenés üteme ne haladja meg a heti 0,5-1 kg-ot! A kitűzött cél elérését ne kúraszerűen tervezze, inkább törekedjen a hosszú távú életmódváltásra! Hosszabb távon az is eredményre vezet, ha naponta 500-700 kcal-val kevesebbet eszik és mellette fokozatosan többet is mozog! Ez az által is kivitelezhető, ha csökkenti az adagokat, nem repetázik, nem nassol, nem kell koplalnia!

Melyik diéta a legjobb? A különböző tápanyag-összetételű diétákat összehasonlítva elmondható, hogy a siker kulcsa abban rejlik, mennyire követik, tartják be az adott diétát a fogyni vágyók, és az elért eredmény szinte független az alkalmazott étrend pontos tápanyag-összetételétől. A diéta kiválasztásánál a legfőbb szempont az legyen, hogy olyan összetételű étrendet kövessen, amely legjobban illeszkedik az élethelyzetéhez, életstílusához, ízléséhez, egyéb betegségeihez, és Ön számára a leginkább követhető hosszú távon is.

Amennyiben Ön elhízott, vagy már hosszabb ideje nem sikerült megszabadulnia a túlsúlyától, javasolt dietetikus segítségét igénybe vennie a megfelelő, egyénre szabott étrend összeállításához! Az a diéta, ami másnak bevált, nem biztos, hogy Önnek is fog.
 

Az étrendje ne tartalmazzon hozzáadott cukrot és kerülje a nagy glikémiás indexű élelmiszereket (például a burgonyapürét, a fehérkenyeret, a túl puhára főzött tésztát, fehérrizst)! Az egyéni diétája az Önnél diagnosztizál diabétesz típusához és az alkalmazott gyógyszeres terápiához igazodik. Az étrendje részletes összeállításához dietetikussal szükséges egyeztetnie, akivel megbeszélik többek között a naponta javasolt szénhidrátmennyiség elosztását, az étkezések időpontját és összetételét.
 

Ajánlott a nagy koleszterintartalmú (állati eredetű) élelmiszerek, ételek fogyasztásának kerülése, így például ne vagy csak igen ritkán kerülhet a tányérra a sertés- és baromfizsír, szalonna, a sertés zsíros húsrészei, a majonéz, a zsírban gazdag tejtermékek (teljes tej, 2,8%-os vagy 3,6%-os zsírtartalmú tej, 20%-os tejföl, habtejszín, ömlesztett sajtok), heti 7 darab feletti tojássárgája, nagy zsírtartalmú felvágottak (kenőmájas, téli szalámi, kolbász, disznósajt). A napi koleszterinfelvétel ne haladja meg a 200-300 mg mennyiséget! 
Az élelmi rostok szerepe is fontos a magas koleszterinszint esetén, mivel megkötik a táplálékkal elfogyasztott koleszterint. Ennek hatására az kisebb mértékben szívódik fel, és könnyebben kiürül a szervezetünkből. Naponta 30-40 gramm rost elfogyasztása javasolt. A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék (különösen a zabpehely, zabkorpa) kiváló rostforrásnak számítanak. Minden nagy fogyasszon, minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt is a jelentős antioxidáns tartalmuk miatt is, ugyanis ezek a növényi hatóanyagok további segítséget jelentenek a szív és az erek védelmében.
 

Csökkentse a felesleges só mennyiségét, kerülje az ételek szükségtelen (kóstolás nélküli) sózását, válassza a só nélkül készült vagy sószegényebb élelmiszereket! Ne használjon egyszerre sótartalmú ételízesítőt és sót is! Az étrendje tartalmazzon bőven gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, fogyasszon csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket, halat, lebőrözött baromfihúst, nem sózott olajos magvakat és hüvelyeseket! Korlátozza az édességek, cukrozott élelmiszerek, ételek és italok, vörös húsok, valamint a hozzáadott (állati) zsírok fogyasztását!

A diéta a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, illetve megelőzésében önmagában természetesen nem elegendő. Ehhez szükséges a megfelelő testmozgás (szükség esetén gyógytornász, személyi edző segítségével), pszichés vezetés és esetenként a gyógyszeres, műtéti terápia.

Az alábbi lista röviden összefoglalja a javasolt és a kerülendő alapanyagokat

 

 
 

Javasolt

Kerülendő

Tej, tejtermékek

csökkentett zsírtartalmú tej, sovány joghurt, kefir, sovány sajt, mozzarella, ricotta, sovány és félzsíros túró, kávétejszín, 10%-os tejföl

zsírdús tej, 20%-os tejföl, zsíros sajt, krémsajt, füstölt sajt, feta sajt, habtejszín, zsíros túró

Húsok, húsfélék

lebőrözött baromfihús, vadhús

sertéshús, marhahús, belsőségek

Halak, halkészítmények

tengeri halak, vadon élő halak, busa, paradicsomos halkonzerv, vizes alapú vagy olívaolajban eltett halkonzerv 

rántott hal, sprotni, ringli

Tojás

tojásfehérje, tojássárgája (kb. heti 7 darab alatt)

tojássárgája (kb. heti 7 darab felett)

Gabonák, gabonatermékek

teljes kiőrlésű liszt és abból készült kenyerek, pékáru, száraztészta, barnarizs, hajdina, köles, barna bulgur, zabpehely, zabkorpa

finomliszt, fehérkenyér, finomlisztből készült száraztészták, tészták, fényezett rizs

Olajok, zsírok

növényi olajok (mértékkel)

állati zsírok, vaj, pálmazsír 

Zöldségek

főtt, párolt, grillezett, zsírszegényen sütött zöldségek

rántott zöldségek

Hüvelyesek

lencse, vöröslencse, fehérbab,vörösbab, szója, csicseriborsó, sárgaborsó

 

Burgonya

tepsiben (héjában) sült burgonya, főtt burgonya

sült burgonya, chips

Gyümölcsök

bármelyik, elsősorban: bogyós gyümölcsök, vörös szőlő

kandírozott gyümölcsök, cukrozott lekvár, cukrozott gyümölcsbefőtt, -konzerv

Olajos magvak

natúr, nem olajban pörkölt olajos magvak

sózott, olajban pörkölt olajos magvak

Fűszerek, ízesítők

friss, szárított fűszernövények, csökkentett nátriumtartalmú konyhasó

túlzott mértékű sózás (konyhasó), sós ételízesítők, sóban gazdag szójaszósz

Édesítőanyagok

mértékkel: méz, szükség esetén természetes eredetű édesítőszer (pl. sztívia), kakaó, étcsokoládé

cukor, szirupok, szörpök, fruktóz, glükóz-fruktóz szirup

Italok, folyadékok

csapvíz, szénsavmentes, nátriumszegény ásványvíz, zöldtea, édesítetés nélküli limonádé, édesítetés nélküli gyümölcstea, friss vagy 100%-os gyümölcslé, mértékkel: kávé

cukorral, mézzel, szörppel, sziruppal, fruktózzal, fruktóz-glükóz sziruppal édesített italok, üdítők, nátriumban gazdag ásványvizek, gyümölcsital, gyümölcsnektár, kóla, energiaital

Alkoholtartalmú italok

mértékkel: száraz vörösbor

édes borok, likőrök, pálinka és egyéb égetett szeszek

   

A szívbarát étrend mellett mindenképpen be kell tartani az orvosuk által javasolt gyógyszeres kezelést is!